Евро/долар удари 2-годишно дъно


Еврото е на две годишно дъно срещу долара след потвърждението от председателя на Европейската централна банка Марио Драги, че банката има готовност да предприеме необходимите мерки за стимулиране на слабата икономика в еврозоната. Драги отбеляза, че целта на ЕЦБ е да увеличи счетоводния си баланс до нивата от март 2012, когато беше над 3 трилиона евро, с 1 трилион повече от сега. Той допълни, че персонала на централната банка ще направи необходимата подготовка.
По думите на Драги, всички негови колеги в ЕЦБ имат готовност за необходимите действия ако са необходими, за да се съживи европейската икономика и отхвърли опасенията за вътрешни спорове при стартирането на програмата. Еврото падна в четвъртък до две годишно дъно от 1.2364 срещу долара. Днес котировките са около 1.2380. Спадът на еврото отчасти се дължи и на силата на долара. Американската валута е силно търсена заради мненията, че следващата година предстоят повишения на лихвите зад океана благодарение на стабилното възстановяване на икономиката. Покачването на долара може да продължи ако предстоящите данни за трудовата заетост покажат солидно възстановяване на пазара на труда. Икономистите прогнозират покачване на работните места през октомври с 231 000.
Долар/йена е на 115.23 след изненадващите действия през миналата седмица на Японската централна банка, която увеличи облекченията. Двойката удари в четвъртък седем годишен връх от 115.42.
Паундът падна до 14-месечно дъно от 1.5824. Вчера Английската централна банка запази лихвите без промяна на рекордно ниските 0.5%. Дилърите вече насочват вниманието си към излизащия в сряда доклад за инфлацията, който може да даде по-добра представа за времето на повишение на лихвите.
Силата на долара в съчетание със слабия икономически растеж в доста държави води до спад на цените на енергийните продукти и суровините, което засяга високо доходните валути. Австралийският долар падна до 0.8553 срещу американския си съименник, което е четири годишно дъно.
Златото продължава да потъва
Златото е на четири и половина годишното дъно и е на път да отчете трета поредна седмица на спад докато долара расте на валутните пазари при очакванията за по-скорошно повишение на лихвите от Федералния резерв. Силен доклад по-късно през деня за трудовата заетост в САЩ може да даде ново доказателство за силата на икономиката и да повлияе на Фед, което би навредило на златото, актив не носещ лихва.
Дилърите избягват в момента търговията преди въпросния доклад, а цената е 1140 долара за тройунция. В сряда спада достигна 1137.40 долара, най-ниска стойност след април 2010. Жълтият метал отчита тази седмица обезценка от 3%. Миналата седмица разпродажбите се засилиха при пробива на нивата от 1180 долара, най-ниски стойности при срива с 28% през миналата година. След това силата на долара и продължаващото пропадане през подкрепи продължи на оказва натиск върху златото. Днес излизащия доклад за заетостта в САЩ има потенциала да закара златото към нивата от 1000 долара, които не са се случвали от октомври 2009 година.
Отразявайки пазарните движения, най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са спаднали в четвъртък с 0.41% до 732.83 тона, което е ново шест годишно дъно.
Освен силата на долара липсва и типичното силно търсене на злато от Китай. Обикновено от там се купуват много бижута, кюлчета и монети, когато има спад на цената, но не и този път.
При другите метали среброто се намира точно над 15.13 долара за тройунция, което е най-ниско ниво след февруари 2010 и се насочва към четвърто поредно седмично понижение.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Изучаването на поведението на потребителите

Информационно осигуряване

Икономическата промяна е на прага ни