Украйна повиши сконтовата си лихва до 12,5%


Причината е продължаващото обезценяване на гривната, посочиха от централната банка
Считано от 17 юни, Украинската централна банка повишава сконтовата си лихва до 12,5% от настоящите 9,5 на сто, предава руският портал "Вести". За последен път институцията коригира ставката си на 15 април, когато тя бе увеличена от 6,5%.
Анализ на динамиката на макроикономическите и парични показатели в периода януари-юни 2014 г., извършен от Борда на Украинската централна банка, отчете ускоряването на инфлацията в Украйна.

Индексът на потребителските цени през годината до края на юни отчете ръст от 12% в сравнение с 0,5% през януари според данните на институцията.

Решението бе взето на с оглед на продължаващото обезценяване на гривната, както и на фона на продължаващото напрежение в източната част на Украйна, отбелязаха от банката. Общото равнище на цените се взема предвид при изготвянето на стабилизационната програма на МВФ.

Същевременно централната банка посочи, че спадът на нетните чуждестранни инвестиции през последните три месеца е свил паричния пазар в Украйна. Като цяло, обемът им през второто тримесечие е достигнал 500 млн. долара в сравнение с 1,8 млрд. долара в предходното тримесечие.
По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Коментари

Популярни публикации от този блог

Изучаването на поведението на потребителите

Информационно осигуряване